ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
• 2 ποτήρια νερού λάδι
• 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
• 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
• 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικεν παουντερ (baking powder)
• 1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
• 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• 1 κιλό περίπου αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
• καρύδι τριμμένο
• λίγη ζάχαρη
• ξύσμα πορτοκαλιού
• λίγο κανελλογαρύφαλλο
• χυμό πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
• 2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
• 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
• 2 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή που να πλάθεται εύκολα.
Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά της γέμισης και ραντίζουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αναμειχτούν τα υλικά και να δέσουν. Παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, βάζουμε στο κέντρο μισό κουταλάκι γέμιση και πλάθουμε ξανά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι, μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε και ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα - λίγα μέσα σε αυτό, τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Πηγή: Συνταγές της ΓιαγιάςΕπιστροφή στις Παραδοσιακές Συνταγές